top of page

ZGODOVINA BADMINTONA

Badminton je eden izmed najstarejših športov. Po raziskavah zgodovinarjev segajo začetki te igre v obdobje cesarja HUANGTI-ja na Kitajskem in to ca. 4000 let pr.n.št. Igro, ki je imela razmeroma malo skupnega z današnjo obliko badmintona so imenovali DI-DŽIAN-DZI. Igrali so jo tako, da je kot lopar služila odprta dlan roke, za žogo pa so uporabljali kovanec na katerem sta bili pripeti dve peresi. Še v 16. stoletju je bila na Kitajskem nekoliko spremenjena oblika te igre pod imenom TI-JIANCI bolj popularna od nogometa. V 14. stoletju so na Japonskem dekleta in žene igrale igro OIBANE. Kot žoga jim je služilo sadje "opremljeno" s pisanimi gosjimi peresi. Loparji so bili leseni in podobni današnjim namiznoteniškim. Na hrbtni strani je bila slika njihovega najdražjega, ter tako s to stranjo loparja niso smele udarjati. Torej niso poznai udarca z backhandom. V Koreji so poznali igro podobno današnji INDIACI. Igrali so jo z nogami.

 

Kasneje se je badmintonu podobna igra razvila tudi v V Mehiki, kjer je kot žogica služila guma v katero so bila vdelana ptičja peresa. Lopar je imel obliko podkve, napet pa je bil z usnjenimi jermeni.

 

V Evropi se je badmintonu podobna igra igrala najprej na francoskem dvoru. Znano je, da se je zmagovalec bitke pri Marignanu kralj Franc I. (1515-1547) rad posvečal igri imenovani najprej COQUANTIN, kasneje pa JEU VOLANT. V začetku je bila žogica sestavljena iz plute in kokošjih peres. S časom so se razvili tudi rekviziti. Žogica je bila opremljena izmenično s črnimi in belimi peresi, da je bila bolj vidna. V tej fazi razvoja so igro imenovali PICANDEU. Igrale so jo predvsem dvorne dame. Žogo so morale udariti čim višje, ne da bi se pri tem premaknile z mesta. Pri tem so morale udarjati tudi z backhandom. Najbolj znana "igralka badmintona" iz teh fevdalnih časov je bila Kristina Švedska.

Mesto Badminton v grofiji Gloucestershire v Angliji je "rojstno mesto" badmintona. Na svojem posestvu v tem mestu je leta 1870 Beaufortski vojvoda svojim gostom predstavil igro POONA, ki so jo v lndiji v mestu Poona igrali angleški oficirji. Ob predstavitvi sta bila nasprotnika ločena z mrežo, s tem pa je igra dobila športni značaj. Leta 1887 so bila postavljena prva pravila in "igra iz Badmintona" se je pričela hitro širiti. Že leta 1877 so Angleži ustanovili prvi badmintonski klub na svetu Bath Badminton Club in sestavili prva pravila za igro. Sprva so igrali badminton le premožnejši sloji, v glavnem kot družabno igro. Športna plat je bila manj pomembna, tembolj pa takratna moda. Obleka za igro je bila natančno predpisana. Moški so nosili frake in cilindre, ženske pa klobuke različnih barv, ogrinjala in obleke z dolgimi vlečkami.

 

Leta 1893 so v Angliji ustanovili prvo badmintonsko zvezo ? Badminton Association of England. Tako je bil badminton dokončno priznan kot nov šport, ki se je še v istem letu razširil na 12 klubov. Prvo britansko prvenstvo All England Championships je bilo odigrano leta 1899 v Londonu in je bilo končano v enem dnevu. Kasneje je to vsakoletno tekmovanje preraslo v neuradno svetovno prvenstvo za posameznike in dvojice, ki se ga udeležujejo najboljši igralci z vsega sveta. Še danes je zmaga na tem prvenstvu skoraj tako pomembna kot zmaga na olimpijadi ali svetovnem prvenstvu.

 

Ob koncu preteklega stoletja je bila ustanovljena Irska badmintonska zveza, leta 1902 pa prvi nemški klub Der Bad Homburg Badminton Club. Leta 1903 je prišlo do prvega mednarodnega dvoboja med Anglijo in Irsko. Badmintonska zveza Škotske je bila ustanovoljena leta 1907, sledili pa so ji Wales in druge evropske države. 5. junija 1934 so Badmintonske zveze Angije, Danske, Francije, Irske, Kanade, Nizozemske, Nove Zelandije, Škotske in Walesa ustanovile Mednarodno badmintonsko zvezo - International Badminton Federation (IBF).Njen prvi predsednik je postal Sir George Thomas Bart.

 

V sezoni 1948/49 je bilo prvič izvedeno moško ekipno svetovno prvenstvo Thomas Cup (The International Badminton Campionship Cup), igra se vsaka tri leta (5 iger posamezno in 4 igre dvojic), pokal je daroval Sir George Thomas Bart. V sezoni 1956/57 pa je bilo prvič zvedeno žensko ekipno svetovno prvenstvo, Uber Cup (The Ladies International Badminton Campionship Challenge Cup), kjer se ciklus igra prav tako na tri leta (3 igre posamezno in 4 igre dvojic), pokal je darovala gospa Uber.

Leta 1967 je bila ustanovljena Evropska badmintonska zveza - European Badminton Union (EBU), ki je leta 1968 organizirala 1. evropsko prvenstvo za mešane ekipe. Tega leta se je badminton pojavil tudi kot demonstracijski šport na Olimpijskih igrah v Munchnu.

 

Od leta 1977 se vrstijo vsaki dve leti tudi svetovna prvenstva. Od Olimpijskih iger v Barceloni leta 1992 je badminton tudi olimpijski šport.

 

Badminton sodi med športe z bogato in dolgo tradicijo. Slike badmintonskih žogic je moč najti že na kitajskem porcelanu, ki je nastal okoli 3500 let pred našim štetjem. Skozi stoletja se je v Azijskih državah pojavilo mnogo različic - nekatere bolj, nekatere manj podobne današnjemu badmintonu.

 

Moderni badminton pa se je začel igrati šele v drugi polovici 19. stoletja na angleškem plemiškem posestvu "Badminton House" (od tod je badminton tudi dobil ime), ki je bilo v lasti vojvode Beauforta. V sredini 19. stoletja so tam okrevali angleški oficirji, ki so bili ranjeni v Indiji. Od Indijcev so prevzeli igro s pernato žogo, ki se je tam že igrala čez mrežo in na označenih igriščih ter jo predstavili vojvodi Beaufortu. Badminton je potem hitro postal popularen šport višjih družbenih slojev. Sprva je bila športna plat igre precej manj pomembna, tem bolj pa takratna moda in prireditve, ki so se vrtele okoli badmintona.

 

Angleži so leta 1877 ustanovili prvi badmintonski klub na svetu - "Bath Badminton Club". Igra je dobila striktna pravila, kot se spodobi za vsak pravi šport. Prvo britansko prvenstvo "All England Championships" je bilo odigrano v letu 1899, v Londonu. To prvenstvo še danes prirejajo vsako leto in velja za eno najprestižnejših lovorik. Od začetka 20. stoletja so se po vsej evropi naglo ustanavljale badmintonske zveze in klubi, leta 1934 pa je bila ustanovljena mednarodna badmintonska zveza (IBF- International Badminton Federation), ki danes obsega 160 držav članic. Njen prvi predsednik je postal Sir George Thomas Bart. Leta 1992 je, na olimpijskih igrah v Barceloni, badminton debitiral kot olimpijska disciplina. Danes v badmintonu po kvaliteti prevladujejo predvsem Kitajska, Indonezija in Koreja, od Evropskih držav pa Danska, Anglija in Švedska.

 

 

Vir: Gradivo za seminar za vaditelja badmintona (Mitja Žorga, Maja Nagode), Ljublana 1992

bottom of page